Ghid pregatire tipar

Oricare ar fi programul de grafică în care lucrezi, îți recomandăm să respecți specificațiile tehnice și sfaturile de mai jos.

Principalele variabile în ecuaţia tiparului sunt tipul de suport şi cernelurile, această pagină prezentându-vă câteva noţiuni de bază despre modul optim în care acestea pot fi folosite şi combinate.

Pentru o mai bună înţelegere a condiţiilor de tipar specifice proiectului dumneavoastră, vă invităm să apelaţi la unul dintre consultanţii noştri specializaţi.

Procesul de tipar
Sub această denumire este cunoscut procesul de transferare a cernelii din bateria de cerneluire pe placă, de pe placa pe cauciuc şi de pe cauciuc pe coala de hârtie.Procesul de transfer se face prin contact compresiv.

Tiparul offset
Tiparul offset utilizează sistemul CMYK, prelucrarea celor patru culori de bază necesare procesării imaginii în tipar făcându-se pe baza principiului rasterizării (halftoning).Astfel, suprafaţa hârtiei este acoperită parţial de cercuri în cele patru culori de bază, acestea fiind suficient de mici şi dese încât ochiul va media efectele suprafeţei albe şi a celei acoperite de cercuri, creând o imagine unitară.Este bine de ştiut că din punct de vedere al cromaticii, imaginile sunt direct influenţate de caracteristicile tipului de suport (grad de alb, suprafaţă lucioasă, mată sau metalizată, etc). Cu cât un suport este mai absorbant, cu atât scade contrastul şi luminozitatea imaginii tipărite. Tiparul este influenţat şi de culoarea hârtiei sau cartonului folosit.În afara cernelurilor clasice (CMYK şi Pantone), există culori cu proprietăţi deosebite (perlate, razuibile, pentru medii neabsorbante sau termosensibile care reacţionează la frecarea cu un corp metalic), cu ajutorul cărora se pot realiza tipărituri speciale.


Tiparul digital
Tiparul digital este tehnologia (laser, cu jet de cerneala, presa digitala, etc.) care poate imprima documente direct dintr-un fisier digital, fara a trece printr-un mediu intermediar cum ar fi un film negativ sau un echipament.
Termenul desemneaza in general orice tip de imprimare care nu implica transferul imaginii de pe film ca in cazul tipariturii clasice "offset". Tiparul digital se face in mod normal pe suport de hartie insa noile tehnologii permit imprimarea si pe alte materiale cum ar fi panza spre exemplu.Beneficiile imprimarii digitale sunt acelea ale timpilor de executie mult mai mici decat in cazul tiparului offset, costuri de productie inferioare pentru tiraje mici si mai ales posibilitatea de a personaliza documumentele cu ajutorul soft-urilor specializate. Un alt avantaj este acela de a putea realiza schimbari imediat fara a afecta tirajul unei comenzi tipografice.

Dacă vei folosi unul dintre aceste template-uri, îți recomandăm să ștergi sau să ascunzi layer-ul (stratul) pe care am plasat template-ul.

Orice produs care se imprima pe tipar digital sau offset trebuie lasat Bleed

Bleed – marginea care se elimină la tăiere – este necesar pentru evitarea apariției marginilor albe datorate erorilor de poziționare a cuțitului de tăiere; se recomandă ca fundalul layout-ului să acopere în întregime această zonă; uzual, bleed-ul are 4-5 mm

Limita de siguranță Limita de siguranță – textul și elementele importante de grafică trebuie să fie în interiorul bleed-lui contur pentru a evita îndepărtarea acestora la tăiere

Big Big – linie de îndoire (la produsele care se finisează prin îndoire sau pliere) – la realizarea layout-ului se va ține cont de poziționarea liniilor de îndoire și se va evita plasarea elementelor importante de grafică de-al lungul acestora

Mapele de prezentare se pot realiza cu :

 •    dublu big (incap 20 - 25 coli A4)
 •    un singur big (incap 5-9 coli A4)

Culori

Culorile folosite trebuie să fie CMYK, în caz contrar fiind convertite automat în acest format (la conversie pot apărea diferențe față de culoarea originală).

 

Imagini bitmap

Imaginile bitmap incluse în document să fie în format CMYK (cele color) sau grayscale (cele alb-negru) și să aibe rezoluția de 300 dpi la o scalare de 100%.

 

Fonturi

Fonturile să fie convertite la curbe sau incluse în documentul trimis o data cu grafica.

 

Tipurile de fișiere acceptate pentru print sunt:

 • .cdr (CorelDRAW) - pot conține atât grafică vectorială, cât și bitmap;
 • .ai (Adobe Illustrator) - pot conține atât grafică vectorială, cât și bitmap;
 • .indd sau .idml (Adobe InDesign) - pot conține atât grafică vectorială, cât și bitmap; fișierele de acest tip vor fi însoțite de fonturi și linkurile (imaginile) folosite în document;
 • .eps (Encapsulated PostScript) - realizate de obicei cu Adobe Illustrator, pot conține atât grafică vectorială, cât și bitmap;
 • .tiff (Tag Image File Format) - imagini bitmap;
 • .jpg (Jpeg) - imagini bitmap;
 • .pdf (Adobe Portable Document Format)

Toate cerințele de mai sus vor fi verificate cu atenție de către specialiștii noștri, urmând să vă contactăm în cel mai scurt timp pentru a obține bun de tipar.

Pe scurt despre fisiere acceptate:

 • Corel, Illustrator, Photoshop, tiff, jpeg, pdf
 • Textele vor fi convertite la curbe
 • Format culoare: CMYK

 Folosirea unui bleed de 4 -5 mm.