Os (anatomie) - Wikipedia

Sistemul osos

Conținutul

  Toracele Sistemul osos scheletul este alcatuit din oase, conectate intre ele prin articulatii, in majoritatea cazurilor.

  sistemul osos

  Rolul principal al acestuia este de a suporta greutatea corpului, de a permite mobilitatea acestuia si de a proteja organele interne. In general, sistemul osos este impartit in: - scheletul cefalic - scheletul axial cavitate toracica, stern si coloana vertebrala - scheletul apendicular membrele.

  Tesutul osos: Oasele sunt alcatuite din tesut osos, acesta fiind alcatuit din matrice osoasa si osteocite, osteoblaste si osteoclaste tipuri celulare.

  sistemul osos

  Tesutul osos este bogat vascularizat si are o activitate metabolica intensa. Sistemul osos este un rezervor de calciu fosfat si multi alti ioni. Acesta este caracterizat de un numar scazut de elemente minerale si un numar crescut de osteocite.

  sistemul osos

  Acesta este bogat in fibre de colagen. Tesutul osos se produce prin procesul numit osteogeneza.

  Cresterea osoasa este asociata cu resorbtia partiala a tesutului deja format, in acest fel facilitandu-se mentinerea morfologiei osului in timpul cresterii. Remodelarea sistemul osos este mult ma intensa la copiii mici insa la adulti se desfasoara concomitent in multe regiuni ale scheletului, fiind independent de cresterea osoasa.

  sistemul osos

  Componentele sistemului osos: 1. Craniul: este compus din opt oase cutia craniana si paisprezece pentru fata. Coloana vertebrala - reprezinta scheletul axial al trunchiului, avand o localizare posterioara si mediana - este formata din de vertebre, dispuse metameric. Exista vertebre: cervicale in numar de 7toracice 12lombare 5sacrale 5coccigiene Toracele - este alcatuit din stern, coaste si vertebre toracice a sternul - este localizat in partea anterioara si mediana a toracelui.

  Caracteristici Review-uri 0 Complex pentru Oase si Articulatii, Life Extension Bone Restore with Vitamin K2 - capsule 30 doze Suplimentarea cu vitamina K2 poate contribui la refacerea oaselor, mentinerea echilibrului de calciu, bor, magneziu, zinc, mangan, siliciu, Vitamina D3 si K2 in limitele normale.

  Pelvis - pelvisul osos centura pelvina : forma acestuia este de trunchi de con cu diametrul transversal mai mare, ca o consecinta a ortostatismului. Rolurile pelvisului: sustinere si transmiterea greutatii trunchiului in statica si locomotia bipeda, protectia organelor pelvine, implicat in sarcina si nastere.

  sistemul osos

  Exista mai multe tipuri morfologice de pelvis: a tipuri pure - tip ginecoid este tipul clasic feminin, cu diamterul trasversal mai mare decat cel antero-posterior - tip android tipul clasic masculin, intalnit insa si la femei - tip antropoid turtit latero-lateral, cu diametrul antero-posterior mare si diametrul transversal mic, este intalnit mai adesea la femeile de rasa neagra - tip platipeloid turtir in sens antero-posterior, diametru sistemul osos foarte mare, intalnit mai des la femeile de sistemul osos alba, insa este cel mai rar intalnit tip morfologic pelvin.

  Structura externa sistemul osos artrita coxofemurala cauze - epifizele lame dense de os compact care invelesc osul spongios care contine maduva rosie - metafizele.

  Rolul oaselor[ modificare modificare sursă ] Oasele, sau scheletul, au mai multe funcțiuni: Rol de pârghii ale aparatului locomotor. Asupra lor acționează mușchii, asigurând susținerea corpului și locomoția.